“Kita Utamakan Akad Nikah..” – Anak Gadis Mas Anizan Selamat Bergelar Isteri Juruterbang, Bukan Calang calang..

Tahniah diucapkan buat pelakon Mas Anizan apbila anak perempuan sulungnys, Mas Aliza Ali telah pun selamat mendirikan rumah tangga selepas dua kali ditunda kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Majlis dilangsungkan kira-kira jam 12 tengah hari Jumaat lalu di Pejabat Agama Shah Alam.

Dengan sekali lafaz, Mas Aliza Ali yang anggun dengan persalinan Man Kajang, sah bergelar isteri kepada pasangannya seorang juruterbang, Faruq Azran.

Kata pelakon era 1990-an itu, perancangan majlis dibuat sekitar seminggu lalu.

“Selepas majlis akad nikah dibenarkan untuk dilaksanakan di negeri Selangor sejak 1 Julai lalu, saya mula memikirkan cara untuk mempercepatkan majlis ini.

“Tapi memang akur, kehadiran di pusat agama itu hanya membabitkan tiga orang saja iaitu pengantin lelaki dan wanita serta anak kedua saya, Mohd Masli Daniel Ali sebagai wali. Saya hanya menunggu di dalam kereta saja kerana mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ketat ditetapkan.

“Ikutkan majlis tunang dan nikah buat kali pertama dirancang pada 21 Mac lalu. Kemudian kedua majlis itu dianjak pula ke 12 Jun. Tapi akhirnya hanya majlis nikah saja diadakan hari ini.

“Kita utamakan akad nikah dulu, majlis resepsi menyusul kemudian apabila segala galanya reda selain dibenarkan penganjuran acara kahwin,” katanya.

Menurut pelakon drama Sara Sajeeda itu lagi, hanya cincin dan gelang tangan menjadi tanda termeterai majlis pernikahan.

“Selepas majlis pernikahan, pasangan pengantin balik ke rumah mereka untuk mengabadikan gambar kenangan.

“Tak apalah janji mereka sudah sah ikatan. Dengan keadaan semasa segala serbi ada kekangan memang tak dapat buat apa apa,” katanya.

Berkongsi perasaannya melepaskan anak sulung yang disapa sebagai Baby selamat mendirikan rumah tangga, pelakon kelahiran Teluk Intan, Perak itu mengakui perasaannya bercampur baur.

“Sedih ada, bahagia dan gembira pun bertandang. Sedih kerana saya sudah sah menyerahkan tanggungjawab sebagai ibu kepada menantu.

“Lepas ini saya yakin Faruq pula dapat menjaga Baby dengan baik.

“Paling menyeronokkan kerana bertambah ahli keluarga baru. Insya-Allah selepas setahun tiga bulan mereka kenal, saya yakin Faruq akan membahagiakan Baby,” katanya.

Selain Mas Aliza dan Mohd Masli Daniel Ali, pelakon itu turut dikurniakan seorang lagi anak perempuan, Ariana Marissa.

Mas Anizan merupakan seorang pelakon wanita Malaysia yang mencipta nama dalam bidang lakonan pada sekitar era 1990-an.

Beliau membuat kemunculan semula menerusi drama rantaian terbaharu, Sara Sajeeda yang turut menampilkan pelakon Tiz Zaqyah, Arslan Asad Butt dan Anmol Baloch.

Drama arahan Eoon Shuhaini itu bersiaran setiap hari Isnin hingga Khamis, jam 10 malam di slot Samarinda TV3.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: MH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *