“Bangunlah sayang,”- Isteri Terp4ksa Ditidurkan Untuk L4hirkan Anak, Sehingga Hari Ini Masih Belum Sed4r

Setiap ujian Allah ada hikmah yang tersembunyi dan tidak diketahui oleh kita. Baik dari kesihatan, rezeki atau apa sahaja.

Bagaimana kita menghadapinya itu yang Allah nak tengok dan ganjarannya pasti besar.

Begitu juga dalam hubungan suami isteri. Kurniaan cahaya mata akan melengkapkan lagi sesebuah keluarga.

Saling melengkapi antara satu sama lain. Namun, jika pasangan kita dit1mpa musib4h, pasti kita pun turut terasa s4kitnya.

Dengan k3s w4bak pand3mik ini yang semakin meningkat saban hari, k3s yang membabitkan ibu h4mil p0sitif juga semakin meningkat.

Lebih memilukan, ibu dan bayi dalam k4ndungan turut beris1ko sehingga ada yang perlu menjalani pemb3dahan melahirkan bayi lebih awal dan ibu terp4ksa ditidurkan.

Sudah tentu situasi seperti ini turut memberi kes4n buat ahli keluarga dan anak-anak yang mengharapkan si ibu dapat kembali sedar dan pulang ke rumah seperti biasa.

Moga ada keaj4iban buat isteri

Menerusi perkongsian seorang suami, Mohd Zulkifli Mohdisa, dia sangat mengharapkan doa orang ramai boleh memberi keaj4iban buat isterinya, Faiqah yang kini sedang bert4rung ny4wa dan ditempatkan di ICU setelah dis4hkan p0sitif.

Lebih meruntun jiwa, disebabkan oksigen isterinya turun mend4dak sehingga terp4ksa menggunakan mesin pernafasan dan pemantauan rapi, anak yang berada dalam k4ndungan juga terp4ksa dil4hirkan awal.

Terpaksa operate, keluarkan bayi usia 31 minggu

Menerusi tumubual oleh portal Pa&Ma, Zulkifli memaklmkan d0ktor terp4ksa buat keputusan melakukan pembed4han mengeluarkan bayi walaupun usia kandungan baru 31 minggu. Ini bagi menyelamatkan kedua-dua ny4wa. Kata Mohd Zulkifli

“Sejak isteri ditidurkan dan melalui pemb3dahan, sehingga sekarang keadaannya masih tidak sedar.

“Manakala bayi lelaki yang dilahirkan turut berada di NICU bawah pemantauan d0ktor kerana paru-parunya pun ada j4ngkitan.”

“Apa yang meny3dihkan, kelahiran bayi kedua ini sangat ditunggu-tunggu oleh kami sekeluarga kerana anak sulung adalah perempuan dan kiranya kehadiran bayi lelaki melengkapkan kehidupan saya dan isteri. Namun Allah lebih mengetahui segala-galanya,” ujarnya.

J4ngkitan di paru-paru isteri t3ruk dan kuman dalam d4rah tinggi

“Daripada apa yang diberitahu doktor, keputusan untuk tidurkan isteri kerana paru-parunya meng4lami jangk1tan yang agak t3ruk dan kadar j4ngkitan dalam dar4hnya juga tinggi.

“Sekarang hanya harapkan doa daripada orang ramai untuk beri kekuatan isteri kembali sembuh seperti sediakala. Ini saja yang saya harapkan buat masa ini,” katanya.

Tak sampai 36 jam, oksigen turun mend4dak

Zulkifli memberitahu pada awalnya mereka satu keluarga p0sitif dan isteri ditah4n di wad H0spital Sungai Buloh kerana meng4ndung dan b3risiko.

“Manakala saya dan anak hanya kuarantin di rumah kerana tiada apa-apa simptom dan tak t3ruk sangat.

“Selepas habis tempoh kuarantin dan keadaan isteri pun dah sihat, dia dibenarkan pulang ke rumah.”

P4ru-paru ada j4ngkitan dan dara juga ada j4ngkitan kuman yang tinggi

“Lepas dibenarkan keluar h0spital, seminggu selepas itu dapat tarikh untuk v4ksin dan isteri pergi.

“Namun selepas itu dia kembali demam dan mvntah-munt4h. Saya bawa pergi h0spital dan doktor buat pemeriksaan mendapati p4ru-parunya ada j4ngkitan dan dar4h dia pun ada jangkit4n kum4n yang tinggi.”

Oksigen drop sampai 51% dalam masa tak sampai 36 jam

“Dalam masa tak sampai 36 jam, oksig3nnya drop sampai 51%. Disebabkan itulah d0ktor terus ambil keputusan untuk tidurkannya dan bersalinkan awal anak kami.”

Doa orang ramai penguat isteri

“Assalamualaikum….pada yang mengenali isteri saya Faiq Iqah beliau telah ditidurkan pada tenghari tadi kerana kadar oksigennya turun mend4dak hingga 51% dan memerlukan alat bantuan pern4fasan 100%.

Bayi dikeluarkan secara operation

“Dan dalam pada masa yang sama baby dalam k4ndungan telah dikeluarkn dengan cara operation pada petang tadi.

“Alhamdulillah baby ok cuma agak lemah kerana pram4tang. Mohon sahabat semua yang mengenali isteri saya, mohon doa kalian agar beliau dberi kes3mbuhan seperti sedia kala.

“Segala jasa baik kalian hanya allah sahaja mmpu membalasnya.

 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:mediakl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *