Rimbabara Daily

Semasa, Hiburan & Trending

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menahan empat lagi lelaki warga Myanmar yang disyaki menjadi dalang dalam penyeludupan 202 etnik Rohingya ke negara ini di perairan Langkawi pada 5 April lalu.

Timbalan Pengarah Operasi APMM Kedah dan Perlis Kapt Maritim, Zulinda Ramly berkata mereka ditahan hasil maklumat daripada dua lelaki warganegara sama yang telah ditahan sebelum ini iaitu pada 16 dan 18 April lepas di Simpang Empat dan Guar Chempedak dekat Yan.

Keempat-empat suspek berumur 24 hingga 53 tahun itu ditahan secara berasingan pada Ahad di Simpang Empat dan Kota Sarang Semut serta di daerah Pendang.

“Kesemua mereka ditahan reman selama 14 hari dan disiasat mengikut Seksyen 26A Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 (Akta 670) dan Akta Imigresen 1959/63,” katanya semalam.

APMM masih memburu dua lagi suspek yang telah dikenal pasti menjadi dalang utama mengatur kemasukan pendatang asing khususnya etnik Rohingya ke negara ini.

Zulinda berkata, pihaknya juga tidak menolak kemungkinan penglibatan rakyat tempatan dalam sindiket itu. Bagaimanapun, perkara itu masih dalam siasatan.

Terbaik pasukan maritim kita

Terbaiklah pasukan hadapan hantar balik semuanya

Terbaikk, teruskan kami dibelakang kamu

Apa kata anda? Dah baca, sila share dan komen yang baik baik. Terima kasih

Sumber: OMM via Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *