Dr Mohd Fadzilah Kamsah & Asyraf Minta Umat Islam Berdoa Agar Allahyarham Siti Sarah Beroleh Sy4hid Akhir4t

KUALA LUMPUR: Pendakwah bebas, Imam Muda Asyraf menyifatkan pemergian penyanyi, Allahyarham Siti Sarah Raissuddin, 36, akib4t C0VID-19 sebagai sy4hid akhirat.

Foto IG Dr Mohd Fadzilah Kamsah.

Asyraf menjelaskan, selain v1rus C0VID-19, faktor Allahyarham Siti Sarah yang men1nggal dunia selepas melahirkan anak, membolehkan pem3rgian penyanyi kesayangan ramai itu tergolong dalam sy4hid ketiga, iaitu sy4hid akhir4t.

Foto IG Imam Muda Asyraf

Asyraf mengajak umat Islam sama-sama berdoa agar Allahyarham Siti Sarah beroleh syahid akhirat.

“Sy4hid terbahagi kepada tiga peringkat iaitu syahid dunia dan akhir4t, syahid dunia serta sy4hid akhir4t. Syahid kategori pertama ini hanya untuk mereka yang terkorb4n dalam medan peperangan fisabilillah.

“Sy4hid kedua iaitu syahid dunia adalah untuk mereka yang pada zahirnya terbunvh dalam peperangan, tetapi sebaliknya, diselubungi nawaitu yang tidak jujur atau dip4ksa.

“Syahid ketiga iaitu akhir4t apabila kem4tian disebabkan melahirkan anak, terb4kar, wab4k seperti taun serta C0VID-19, lemas dan sebagainya.

“Dalam k3s Siti Sarah, Allahyarhamah men1nggal dunia disebabkan virvs C0VID-19 dan baru melahirkan anak. Maka, kita boleh kata Allahyarhamah tergolong dalam syahid akhirat,” katanya kepada BH Online.

Asyraf yang juga juara musim pertama Imam Muda berkata, individu yang tergolong dalam sy4hid akhir4t akan diberi ganjaran dan kemuliaan Allah SWT di akhir4t.

“Jenaz4h mereka diuruskan seperti biasa. Cuma diberikan kemuliaan khusus di akhir4t nanti.

“Jadi, marilah kita sama-sama mendoakan semoga Allahyarham tergolong dalam syahid akhirat,” katanya.

Sementara itu, pakar motivasi terkenal, Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah yang juga kenalan rapat Allahyarham Siti Sarah meng4gumi keperibadian penyanyi itu.

“Saya mengenalinya sudah lama, iaitu sejak arw4h bujang lagi. Banyak perubahan dan hijrah yang dilakukannya bersama suami.

“Arw4h sangat baik dan pada penghujung hidup, suka mendahulukan orang lain dalam segala segi. Seperti kata suaminya, arw4h memang suka tolong orang,” katanya.

Memahami emosi mereka yang kehilangan insan tersayang, Dr Mohd Fadzilah berharap suami penyanyi itu, Shuib Sepahtu dan ahli keluarga tabah serta sentiasa berdoa agar diberi kekuatan menghadapi dug4an itu.

“Saya faham ramai yang akan terkes4n terutama suami, anak-anak dan ahli keluarga lain. Pesan saya, bacalah doa berkaitan ketika diri ditimpa musibah dan kena reda dengan apa yang berlaku.

“Kita tahu, arw4h sangat disayangi bukan sahaja dalam kal4ngan keluarga, malah orang di sekelilingnya.

“Namun, kita harus ingat, Allah juga amat menyayanginya. Maka, Allah ambil arwah ketika sedang s4kit sekali gus dosanya terampun,” katanya.

Malam tadi, Dr Mohd Fadzilah turut menyampaikan tazkir4h pada majlis bacaan Yassin dan doa selamat secara virtual untuk Allahyarham Siti Sarah.

Selepas lebih 48 jam bert4rung ny4wa, Siti Sarah, 36 menghembuskan nafas terakhir di Unit Rawatan Rapi (IC U), H0spital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM) akib4t p4ndemik C0VID-19, jam 5.13 pagi tadi.

Pem3rgian penyanyi lagu Semakin itu disahkan Shuibu di Instagram (IG).

Sebelum ini, Siti Sarah terp4ksa ditidurkan dan melahirkan bayi lelaki, Ayash Affan melalui pembed4han tanpa sedar pada jam 5 petang, Jumaat lalu.

 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:bharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *