Rimbabara Daily

Semasa, Hiburan & Trending

Bak kata orang-orang dulu, “Yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang” yang mendidik masyarakat agar melakukan sesuatu perkara dengan bersungguh-sungguh sehingga mencapai kejayaan.

Peribahasa itu sesuai digambarkan dengan enam pegawai kanan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang dinaikkan pangkat atas kejayaan mereka mengesan bot pendatang tanpa izin (PATI) Rohingya di perairan Langkawi pada 16 April lalu.

Juruterbang pesawat C-130H, Mejar Faizul Hussien Ismail dinaikkan ke pangkat pemangku Leftenan Kolonel dan memegang jawatan sebagai Pegawai Memerintah No 20 Skuadron (Skn). Lima lagi pegawai turut mendapat pangkat yang sama.

Majlis tersebut disempurnakan oleh Timbalan Panglima Tentera Udara, Datuk Mohd Asghar Khan Goriman Khan di Markas Tentera Udara pada 20 April lalu.

Terdahulu, TUDM berjaya mengesan bot berkenaan yang membawa 200 warga Rohingya pada kedudukan 60 batu nautika barat Pulau Langkawi sebelum menghubungi kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) untuk ke lokasi pengesanan.

Menerusi ruangan komen, rata-rata rakyat Malaysia mengucapkan tahniah dan berterima kasih di atas ketegasan dalam menjalankan tugas dan berjaya menghalang mereka masuk. Diharapkan agar terus menghalang mana-mana pihak yang tidak bertanggungjawab yang menceroboh perairan negara kita.

Tahniah sebab tolak mereka

 

Terima kasih kerana menjaga perairan negara kita

Kami tak kejam, kami cuma sayang negara kami

Apa kata anda? Dah baca, sila share dan komen yang baik baik ya. Terima kasih

Sumber: Borak Daily via Tentera Udara Diraja Malaysia 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *