Rimbabara Daily

Semasa, Hiburan & Trending

Pender4an kanak-kanak bukan hanya dilakukan secara fizikal, malah, em0si juga termasuk dalam jenis pender4an yang tidak dapat dilihat oleh mata k4sar manusia

Mereka juga mempunyai hak untuk hidup secara sihat dan bebas daripada segala kegusar4n dan rasa ris4u yang b4kal dialami yang terbayang di fikiran mereka.

Ibu suruh saya blah

Pengguna Twitter iaitu Ernielndee berkongsi pengalamannya semasa berselis1h dengan seorang budak lelaki di tepi jalan. Kanak-kanak itu kelihatan men4ngis sambil memegang sekeping ‘angpau’ berisi duit syiling dan beberapa helai not RM1.

Mak kata saya ba**

Ernielndee menjumpai seorang kanak-kanak lelaki dipercayai berusia 4 tahun kelihatan berjalan seorang diri. Di tangan kanak-kanak itu memegang sekeping angpau yang diisi duit syiling. Difahamkan wang tersebut pemberian abangnya untuk kanak-kanak itu membeli makanan.

Apabila ditanya lanjut, kanak-kanak itu buka cerita dim4rahi ibunya dan disuruh pulang ke rumah nenek. Kanak-kanak itu juga meminta untuk dihantar ke rumah neneknya. Namun Ernielndee membuat keputusan untuk hantar ke balai poIis dan melaporkan perkara ini ke pihak berkuasa bagi si4s4tan lanjut.

Hil4ng kerja punya pasal

Bagaimanapun, beberapa jam selepas itu, ibu bapa kepada kanak-kanak tadi telah mengambilnya di baIai.

Sementara itu, menurut perkongsian dari jiran keluarga tersebut mengatakan mereka kehiIangan punca pendapatan ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang membuatkan ramai yang sudah hilang pekerjaan.

Kanak-kanak tersebut juga sering men4ngis dikatakan menerima tempi4s tekanan dari ibu bapa.

Pengguna Twitter ini menyarankan agar masyarakat menghubungi talian Nuri di 15999 sekiranya anda terdengar berita sebegini yang berlaku di kawasan rumah anda.

Pihak Nuri boleh membantu menyi4sat ke$ sebegini yang melibatkan kanak-kanak. Sama samalah kita menangani gej4la ini daripada terus menul4r dalam kalangan masyarakat kini.

Apa pendapat anda? Jangan lupa komen yang baik baik !

Sumber : soyalemon

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *