Rimbabara Daily

Semasa, Hiburan & Trending

Memasuki bulan April, Perintah Kawalan Pergerakkan sudah pun memasuki fasa kedua. Ketika ini sememangnya ramai diantara keluarga yang berpendapatan rendah dan sederhana mulai terkesan dengan apa yang berlaku.

Jadi, sumbangan dan juga bantuan daripda mana-mana pihak sangatlah diharapkan bagi memastikan dapur rumah berasap.

Jalan kaki ambil bantuan

Namun begitu, bukan semua insan mudah untuk mendapatkan bantuan tersebut. Ada diantara mereka terpaksa keluar jauh dari tempat tinggal yang agak pedalaman bagi memastikan perut terisi.

Hal ini samalah seperti satu perkongsian yang dibuat oleh pengguna Facebook. Dia memuat naik kisah seorang kanak-kanak dari  Sabah yang terpaksa berjalan kaki dalam jarak yang jauh semata-mata untuk mendapatkan sumbangan makanan.

Atuk sakit dekat rumah

Tambah menghibakan apabila kanak-kanak yang terlihat agak comot itu begitu gembira setelah mendapatkan sumbangan barang dapur daripada penyumbang.

Tambah kanak-kanak itu lagi, datuknya sedang sakit di rumah. Mereka merupakan antara penghuni sebuah pulau terbesar di Sabah dan juga sebuah pulau termiskin.

Sedihnyaaa

Mesej yang dihantar oleh seorang pendakwah yang dikenali sebagai Ustaz Muhammad Syazwan itu kepada Aisyah Abdul Halim begitu meruntun jiwa.

Rata-rata warganet yang melihat posting tersebut turut berasa tersentuh dengan keadaan kanak-kanak tersebut. Mereka juga berharap dapat sama-sama menbantu dan mendoakan agar segala urusan keluarga itu serta pihak NGO dipermudahkan sepanjang PKP ini.

Kau anak yang soleh dik

Semoga dipermudahkan segala urusan adik

Apa kata anda? Dah baca, sila share dan komen yang baik baik ya. Terima kasih

Sumber: OMM &  Aisyah Abdul Halim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *