Rimbabara Daily

Semasa, Hiburan & Trending

Bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng mend4kwa pertvduhan r4suah yang dikenakan terhadapnya bermot1fkan polit1k sekali gus menjej4skan reput4sinya sebagai ahli p0litik.

Guan Eng berkata, beliau juga tidak pernah menerima sebarang su4pan sama ada dalam bentuk w4ng tunai atau dimasukkan ke ak4un banknya.

 

Nak r0sakkan repvtasi saya

“Suruhanjaya Penceg4han Rasvah Malaysia (SPRM) juga tidak pernah bertanya bentuk su4pan yang ditvduh terhadap saya.

“Tiada puluhan juta atau bilion ringgit. Pend4kwaan ini berm0tifkan politik dan berniat untuk mer0sakkan reputasi saya.

“Saya akan lawan tudvhan r4suah ini yang saya rasa berm0tif p0litik, tidak berasas untuk mencem4rkan nama baik saya sebagai seorang ahli parl1men daripada pemb4ngkang,” katanya di luar lobi Kompleks Mahk4mah Kuala Lumpur, hari ini.

Kita l4wan rasu4h

Menurutnya, pihaknya akan meneruskan perjuangan untuk memastikan Malaysia lebih bersih, adil dan memastikan isu seperti rasvah dapat dib4nteras.

“Saya ulangi lagi kita law4n rasvah, kita tidak akan mendokong rasvah. Oleh itu kita akan serah kepada mahkamah untuk membuktikan bahawa saya memang tidak bers4lah,” katanya.

Terdahulu, Guan Eng dihadapkan ke Mahk4mah Sesyen Kuala Lumpur atas pertvduhan meminta su4pan bagi membantu sebuah syarikat dilantik untuk melaksanakan Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang.

Guan Eng, 60, meng4ku tidak bersalah selepas pertvduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Azura Alwi.

Isterinya turut ditah4n

Terdahulu, Betty Chew Gek Cheng, isteri bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) Pulang Pinang, hari ini.

Perkara itu disahkan peguam Chew, Lee Khai, ketika dihubungi New Straits Times (NST), sebentar tadi.

Terdahulu juga, Chew yang ditemani Khai dan adik Guan Eng, Lee Hui Ying, dilihat tiba di perkarangan ibu pejabat SPRM negeri.

“SPRM men4han Betty Chew. Saya menemaninya untuk memberi keterangan. Hui Ying tidak terbabit, sebaliknya beliau memb4yar ikat j4min Chew kepada SPRM sebanyak RM50,000,” katanya.

Khai bagaimanapun engg4n menjawab pertanyaan NST mengenai butiran penyi4satan k3s yang akan dikenakan terhadap Chew.

Apa pendapat anda? Jangan lupa komen yang baik baik sahaja !

Sumber : harianmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *