“Mampu video call sahaja” – Anak Dapat Tahu Ibu & Bapa Men1nggal Hari Yang Sama

Kehil4ngan seorang ahli keluarga sudah cukup mem3ritkan, apatah lagi jika harus menahan kesed1han apabila mendapat tahu kedua ibu bapa pergi buat selamanya. Itulah yang dilalui anak pasangan Aminah Yaakub, 59 dan Wan Yusof Wan Abdullah, 63, yang men1nggal dunia akib4t C0vid-19 baru-baru ini.

Menurut Harian Metro, apa yang lebih memilukan buat anak-anak adalah pasangan itu pergi pada hari yang sama dan hanya 29 minit yang memisahkan aj4l mereka berdua. Wan Yusof menghembuskan nafas terakhir pada 8.32 pagi di H0spital Jelebu diikuti Aminah di H0spital Tampin, Negeri Sembilan jam 9.01 pagi, 29 Julai lepas.

Dah bersedia kemungkinan bapa akan men1nggal dunia – Anak

Salah seorang anak mangsa, Wan Su Emi Yusnita Wan Yusof, 39, berkongsi kisah ketika dia dan empat orang adiknya menerima berita s3dih itu. Katanya, anak-anak memang sudah lama bersedia dengan kemungkinan bapa mereka men1nggal dunia kerana mempunyai peny4kit kr0nik.

Namun, turut terk3jut apabila mendapat tahu ibu mereka yang berstatus Orang Kelainan Upaya (0KU) selepas kaki kanan dipot0ng akib4t diabetes, turut meninggalkan mereka pada hari yang sama.

“Abah memang mempunyai peny4kit tiga ser4ngkai iaitu j4ntung, dar4h tinggi dan masalah buah pinggang akib4t diab3tes malah baru keluar daripada h0spital pada 16 Julai lalu.”

“Keesokan harinya (17 Julai), abah dem4m diikuti emak dan adik kedua, keempat serta bongsu. Melihat keadaan emak yang dem4m sehingga (badannya) mengg1gil, adik bawanya menjalani ujian saringan pada 20 Julai iaitu pada Hari Raya Aidiladha dan dis4hkan p0sitif kees0kan harinya sebelum dimasukkan ke h0spital hari sama.”

“Sementara itu, abah pula dibawa menjalani ujian saringan pada 21 Julai, sah p0sitif C0vid-19 keesokannya (22 Julai) dan dimasukkan ke H0spital Jelebu pada 23 Julai.”

Hanya dapat tatap wajah jen4zah melalui video call

Kata Wan Su Emi Yusnita lagi, hanya dia dan adik ketiganya berumur 33 tahun berpeluang untuk membuat pengec4man serta menatap jen4zah ibu bapa mereka memandangkan tiga lagi adik berusia 36, 25 dan 24 tahun masih menjalani kuarantin.

“Selepas dapat tahu emak men1nggal dunia, saya hil4ng kata-kata dan bertambah terk3jut apabila dimaklumkan mengenai kemati4n abah yang rupanya pergi lebih awal.”

“Selepas dapat tahu emak men1nggal dunia, saya hil4ng kata-kata dan bertambah terk3jut apabila dimaklumkan mengenai kem4tian abah yang rupanya pergi lebih awal.”

Adik yang lain pula tidak dapat bersama jadi hanya berpeluang melihat wajah jen4zah emak dan abah menerusi panggilan video. Detik itu yang membuatkan kami semua sukar mengawal emosi termasuk saya.”

Jenaz4h kedua-duanya telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kariah Bagan Pinang, Port Dickson, Negeri Sembilan. Menurutnya, anak-anak sering memikirkan tentang kehil4ngan kedua-dua ibu bapa mereka tetapi redha kerana tidak dapat membayangkan keadaan ibu sekiranya bapa meninggalkannya kerana mereka berdua sangat rapat.

Rezeki arw4h emak dan abah juga apabila pusara mereka bersebelahan satu sama lain malah ini bukti cinta mereka sehingga hujung ny4wa.”

 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:lobakmerah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *