Rimbabara Daily

Semasa, Hiburan & Trending

Susulan sentimen antiwarga asing, termasuk terhadap pelarian, presiden Amanah Mohamad Sabu mengingatkan bahawa tokoh-tokoh penting dalam Islam juga pernah menjadi pelarian.

Berikutan katanya, termasuk Nabi Muhammad, yang harus melarikan diri baginda dari Makkah ke Madinah setelah hidup baginda ter4ncam pada zaman baginda beratus abad dahulu.

Mohamad juga menyebut Jaafar bin Abi Talib, yang memimpin sekumpulan umat Islam yang dianc4m bahaya keluar dari Makkah ke Ethiopia, untuk berlindung di kerajaan Kristian Aksum.

“Ada perkataan-perkataan burvk dikatakan (terhadap pelarian), anc4m nyawa mereka.

“(Ketika mereka) datang ke sini, ada yang kata biar kita tenggelamkan mereka (di laut).

Khasnya nabi Muhammad…

“Bayangkan itu berlaku kepada keluarga nabi,” kata ahli parlimen Kota Raja itu di Dewan Rakyat hari ini ketika membahaskan titah diraja.

“Jangan kita kita lupa sejarah. Kita jangan lupa Islam itu ditegakkan para pelarian, khasnya Nabi Muhammad, yang jadi pelarian dan berhijrah dari Makkah ke Madinah,” katanya.

“Minta orang politik ni berhati2 sikit bila bercakap..Jgn main sedap mulut je buat analogi.Apa ke hal disamakan Nabi saw mcm pelarian? Fahami makna pelarian, refugee dan hijrah baik2.Main sedap mulut je nak cakap?”

Nabi bukanlah pelarian

1. Nabi manakah yg lari drp perjuangan dan tugasan drp perintah Allah?Tidak ada nabi yg lari meninggalkan perintah Allah swt walaupun beratus tahun berd4kwah sehingga dibvnuh.Mengistilahkan Nabi saw lari adalah sgt kurang sopan.Sedangkan perintah berhijrah adalah datangnya drp Allah swt.Brp ramai para Nabi yg diBvnuhdlm menyampaikan risalah Allah swt.?Mereka diseksa diBvnuhmalah Nabi Mohd saw yg paling keras ditentang oleh org Quraisy di Mekah.Nabi Mohd saw tidak lari tetapi diperintahkan utk berhijrah oleh Allah swt.Nabi saw bersabda:

أُمِرْتُ بِقَرْيَةٍ تَأْكُلُ القُرَى، يَقُولُونَ يَثْرِبُ، وَهِيَ المَدِينَةُ، تَنْفِي النَّاسَ كَمَا يَنْفِي الكِيرُ خَبَثَ الحَدِيدِ

Maksudnya: Aku diperintahkan untuk berhijrah ke sebuah kota yang akan mengalahkan kota-kota lain. Kota itu disebut Yathrib. Itulah Madinah. Kota itulah yang akan membersihkan manusia (daripa segala kebvrukan dan kemusyrikan) sebagaimana tungku api menghilangkan kotoran besi.

2. Nabi saw sgt2 dialu2kan oleh penduduk Madinah utk berhijrah ke sana seterusnya membina sebuah negara Islam pertama. Bukankah berlaku baiah antara Nabi saw dgn org2 Madinah di musim haji utk menjadikan Islam sbg asas kpd pembentukan sebuah negara. Baiah Aqabah inilah yg terjadi selepas beberapa kali rombongan Madinah melihat perjuangan Nabi saw. Mana boleh dikatakan pelarian kalau adanya baiah dan undangan serta persetujuan bersama?

Adakah negara dlm dunia ini menjemput pelarian utk dijadikan pemimpin negara mrk?

3. Fahami tentang perintah dan hikmah utk berhijrah.. Nabi bukan berhijrah utk wang kemewahan dunia ttp utk menyebarkan Islam. Dan akhirnya Islam kembali ke Mekah dan seluruh penduduk Mekah menerima Islam.Kalau pelarian apa dia peduli dgn negara asalnya? Tetapi tidak kpd Nabi sehinggalah Nabi membuka kembali Mekah dgn penuh keamanan.

4. Penduduk Quraisy yg pada awalnya menolak malah hendak memBvnuhNabi saw. Anda semua tahu bukan apa sejarah yg berlaku kpd umat yg menentang para nabi dan rasul? Negeri mereka dimusnahkan bukan? Malah akibat penentangan kpd nabi mereka lalu didatangkan banjir besar yg memusnahkan?Ada hikmah Allah perintahkan nabi berhijrah ke Madinah.. bayangkan apa yg terjadi jika Allah menurunkan bala bencana kpd penduduk Mekah krn menentang Nabi saw. Bayangkan jika Nabi memohon doa kpd Allah utk diturunkan bala ke atas penduduk Mekah? Tetapi krn bumi Mekah adalah tanah suci, terdapat tanda2 kebesaran Allah disitu, terdapat perintah agung Islam disitu spt ibadat haji dsbnya maka Allah perintahkan Nabi berhijrah ke Madinah. Inilah tanda kasih Allah kpd kita semua, tanda kasih sayang Nabj kpd kita.. sanggup mengorbankan dirinya berjuang bersusab payah utk kita sehingga membolehkan kita beribadat kpd Allah di bumi Mekah smpi kiamat.

Apa pendapat anda? Jangan lupa komen yang baik baik !

Sumber : bsmkini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *