Rimbabara Daily

Semasa, Hiburan & Trending

Seorang remaja yang tul4r pada awal tahun ini dengan bakatnya melukis potret allahy4rham Abam bagi mengub4ti kesedihannya setelah pem3rgian pelawak yang sangat diminatinya.

Apa yang lebih memilukan apabila anak muda yang membuat lakaran dengan menulis nama ‘Abam’ sehingga menjadi sebuah potret itu dijemput Ilahi pada Selasa lepas.

Allahy4rham Abdul Azim Mohd Rozahar, 15, menghembuskan nafasnya yang terakhir pada pvkul 8.50 malam Selasa di h0spital Segamat di Johor.

Pagi itu arw4h okay je…

Abang kepada arw4h, Izarul Naim yang mengesahkan berita sedih itu kepada mStar memberitahu, adiknya men1nggal dunia kerana meng1dap k4nser tul4ng sejak dua tahun lalu.

Karya Azim

“Pada pagi tu arw4h okay, tapi selepas tu adik mula rasa ses4k nafas sebelum dimasukkan ke h0spital. Adik mender1ta k4nser tul4ng pada tahap krit1kal.

“Sebelum ini dia selalu berulang-alik ke h0spital untuk raw4tan, dan masa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dia terlantar di h0spital selama dua bulan. Adik dibenarkan keluar dari h0spital beberapa hari sebelum Hari Raya Aidiladha, ” katanya kepada mStar.

Izarul berkata, adiknya yang merupakan anak kedua daripada tiga beradik itu berhenti melukis sejak PKP kerana keadaannya bertambah tenat.

“Masa di h0spital pun adik tak dapat bercakap sangat kerana keadaannya yang lemah. Bila keluar dari h0spital, adik tidak boleh bergerak apatah lagi berjalan. Kami sekeluarga jaga dia.

“Sehari sebelum adik men1nggal dunia, dia panggil kami sekeluarga untuk berkata sesuatu. Dia hanya mampu berbisik seorang demi seorang, dan dekat saya dia bisik beritahu ‘Abang… adik minta maaf’. Tak sangka itu adalah kata-kata terakhir dia, ” ujarnya sambil menambah arw4h adiknya baru menyambut ulang tahun ke-15 pada 23 Julai lalu.

Izarul yang bekerja di Kuala Lumpur bagaimanapun berasa terkilan kerana tidak dapat memenuhi permintaan terakhir adiknya itu.

Adik mintak PS4 sehari sebelum

“Arw4h sebelum ini pernah minta saya untuk belikan permainan video PS4 (PlayStation 4). Tapi masa tu PKP, kedai tak buka selain kekangan duit.

“Terharu sebab dia selalu cerita kat kawan-kawan yang keluarga sayang sangat kat dia”, terang Izarul.

“Selain melukis, adik juga minat bermain game. Dia sebelum ini main PUBG guna telefon bimbit. Tapi sejak keadaan dia bertambah tenat, dia tak lagi main.

“Walaupun adik nak sangat PS4, tapi dia tak ada sampai meminta-minta. Dia seorang adik yang baik, pendiam dan buat kami sekeluarga terharu sebab dia selalu cerita kat kawan-kawan yang keluarga sayang sangat kat dia, ” katanya.

allahy4rham Abdul Azim selamat dikebumikan pada pvkul 11 pagi Rabu di Tanah Perkvburan Islam 1 di Kampung Paya Pulai di Segamat, Johor.

Pada Februari lalu, allahy4rham yang ditemuramah mStar berkata, lukisan arw4h Abam merupakan lakaran pertamanya menggunakan teknik perkataan.

Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Ridzuan, 32, men1nggal dunia pada 10 Februari dipercayai akib4t dem4m pan4s.

Semoga r0h mereka ditempatkan bersama orang beriman kerana keduanya mempunyai sifat yang disenangi dan disuai ramai. Mari sama sama doakan.

Apa pendapat anda? Jangan lupa komen yang baik baik je !

Sumber : bsmkini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *