Rimbabara Daily

Semasa, Hiburan & Trending

Muhammad Nor Imran Maula Abd Jalil melakukan sujud syukur ketika menerima penghargaan kerajaan negeri selepas menyelamatkan empat remaja perempuan yang hampir lemas pada 27 Mei lalu.

Menerusi laporan Harian Metro, lelaki berusia 31 tahun itu terharu menerima sumbangan RM7,000 dan Skim Usahawan Tani Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak seluas satu hektar.

“Terima kasih kepada kerajaan negeri terutama Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dengan sumbangan ini. Saya sangat menghargainya dan terharu,” katanya semalam.

Bagaimanapun, guru kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) tersebut agak terkilan kerana masih mencari pasangan suami isteri yang turut membantu pada hari kejadian.

“Saya sudah cuba mencari mereka tetapi gagal. Sejujurnya saya susah hati hingga tak lena tidur memikirkan bagaimana mahu mengesan mereka kerana pasangan itu juga wajar diberi penghargaan.

“Jika mereka terbaca berita ini tolong hubungi saya. Saya masih ingat wajah pasangan itu dan mereka menaiki Proton Wira Aeroback berwarna kelabu,” ujarnya.

Sementara itu, Mohd Akmal berkata, apa yang diberikan itu diberikan sebagai penghargaan atas keberanian dan sifat terpuji Muhamad Nor Imran yang sanggup menggadai nyawa demi menyelamatkan mangsa.

“Tindakan beliau yang sanggup menyelamatkan semua mangsa biarpun berdepan dengan arus kuat tanpa memikirkan nyawa sendiri wajar dihargai,” katanya.

Dalam kejadian pada 12.05 tengah hari itu, empat remaja terbabit dihanyutkan arus selepas kereta dinaiki bersama seorang lagi rakan dipercayai hilang kawalan sebelum terbabas ke dalam tali air berkenaan.

Bagaimanapun, seorang mangsa berjaya menyelamatkan diri dan meminta bantuan daripada Muhammad Nor Imran.

Hati baik pasti dibalas baik

 

Pastinya penghargaan daripada Allah

Memang layak dapat penghargaan

Apa kata anda? Dah baca, sila share dan komen yang baik baik ya. Terima kasih

Sumber: OMM via Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *