Ser0nok Aibk4n, Fitn4h 0rang, Adakah Anda Mulia – Tauke S0und Wart4wan?

 

PETALING JAYA – Pelawak Tauke Jambu rim4s apabila sehingga kini namanya masih disebut-sebut dalam kalangaan media dan netizen berhubung k3s jen4yah pemerdag4ngan m4nusia melibatkan seorang pelawak terkenal yang tular dalam media sosial.

Tauke menerusi InstaStory menyifatkan tindakan mengump4t dan menf1tnah seseoarang tanpa usvl periksa seolah-olah sudah menjadi makanan kalangan masyarakat.

“Salam sahabat beriman, kita seronok bermain dengan jari. Kira seronok meng4ibkan orang lain, memfitn4h, mengvmpat dan mencemarkan maruah orang lain sesuka hati. Adakah kita rasa begitu mulia?

“Kepada media, blogger dan wartawan, pen yang anda peg4ng adalah amanah untuk membetulkan dan menghebahkan kebenaran bukan ruang menambah d0sa.

“Anda juga menjadi suis buka ruang dosa orang lain. Jadilah imam kepada mereka bukan daj4l kepada mereka,” luahnya.

Sejak seminggu, nama Tauke dipetik sebagai pelawak yang ditah4n p0lis atas dakw4an menjadi orang tengah satu aktiviti pemerd4gangan manusia untuk manipulasi s3ks.

Sehubungan itu, Tauke atau nama sebenarnya Zamratul Amri Zakaria, 45, turut memaklumkan mahu mengadakan satu sidang media dalam masa terdekat.

Terdahulu, Kosmo! melap0rkan seorang pelawak terkenal dit4han p0lis selepas disy4ki terbabit dalam kegiatan pemerd4gangan manusia bagi tujuan eksploitasi s3ks di sebuah hotel di Kuala Pilah, Negeri Sembilan Ahad lalu.

Ketua P0lis Daerah Kuala Pilah, Superintendan Amran Mohd. Ghani berkata, lelaki berusia 40-an itu dit4han dalam serbuan Ops Pintas pada pukul 10 pagi oleh Bahagian Sias4tan Jenay4h (BSJ) Daerah selepas hasil risikan dan maklumat pih4k p0lis.

Menurutnya, dalam serbuan yang sama juga, p0lis berjaya menyelamatkan seorang wanita berketurunan Melanau daripada menjadi m4ngsa pemerdag4ngan manusia bagi tujuan eksploit4si s3ks.

P0lis turut meramp4s sebuah kereta jenis Perodua Axia, beberapa bungkus k0ndom, sejumlah wang tunai dan empat buah talefon bimbit dalam serbuan berkenaan.

Sebelum ini, selain Tauke, beberapa nama pelawak lain seperti Shahrol Shiro, Wann Wala dan Joey Daud turut terpalit dalam isu terbabit.

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *