Rimbabara Daily

Semasa, Hiburan & Trending

Ihsan itu tidak mengenal bangsa dan agama, begitulah kisah sepasang suami isteri Mohamad Fakhrulzaman Abdul Malik, 57, dan Rohayati Salleh, 46, yang kini dijaga oleh sebuah keluarga berbangsa India.

Pada awalnya, Mohamad Fakhrulzaman hanya mahu menjual peti ais di rumahnya berikutan kesempitan wang kerana dia dan isteri telah hilang pekerjaan sebagai tukang masak selepas kedai tempat mereka bekerja menutup operasi.

Disebabkan kesempitan hidup dan hilang punca pendapatan, pasangan itu terpaksa menjual peti ais dan jam ta­ngan untuk menyara kehidupan serta membayar bilik sewa.

Sudah panggil ibu & ayah

Namun, seorang wanita bernama L. Linda Kasturi yang merupakan pemilik kedai perabot terpakai yang membeli peti ais tersebut, simpati melihat nasib pasangan suami isteri yang sudah berumur itu.

“Bagaimanapun, kehidupan kami berubah apabila Linda yang melihat keadaan kami telah membawa saya dan isteri ke rumahnya untuk menjaga kami…”

“Sejak awal PKP, saya diserang strok dan tidak mampu melakukan apa-apa pekerjaan sehingga kini…”

Bermula daripada itu, sudah hampir enam bulan Linda mengambil tanggungjawab untuk menjaga pasangan suami isteri berkenaan bagaikan ibu dan bapanya sendiri.

“Saya tinggal bersama keluarga Linda Kasturi sejak enam bulan lalu dan dijaga dengan baik. Mereka yang memberikan saya tempat tinggal dan makanan yang halal sepanjang enam bulan ini, malah mereka memanggil saya ‘ayah’ dan isteri saya, ‘ibu’…”

Jelas Mohamad Fakhrulzaman, Linda dan keluarganya berhati mulia dan menghormatinya sebagai seorang Muslim dengan memberi makanan yang halal serta menyediakan ruangan solat untuknya.

“Mereka melayan saya se­perti keluarga sendiri termasuk menyediakan ruang solat serta menghantar saya ke masjid pada hari Jumaat…”

Menurut Linda, perbezaan agama tidak menjadi penghalang untuk dirinya mencurah bakti kepada pasangan tersebut malah anak-anaknya juga sudah menganggap mereka sebahagian daripada keluarga.

 

Dah baca? Jangan lupa like, share dan komen ya. Terima kasih

Sumber: Perbadanan Baitulmal Negeri Sembilan MAINS & Kosmo via OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *